Voor kinderen is het goed om te bewegen in hun vrije tijd. Vooral wanneer ze dit buiten doen is dat erg goed voor de gezondheid. Het ontbreekt om veel gemeenten helaas van goede speelfaciliteiten. Wanneer deze er wel zijn is dit vaak geplaatst in een onaantrekkelijke, grijze omgeving. Daar wil natuurlijk niemand zijn kind laten spelen. Daarom wordt er tegenwoordig veel gepleit voor natuurlijk spelen. Dit zijn speelgelegenheden in een natuurlijke, groene omgeving. Denk aan klimrekken in bijvoorbeeld een parkje of een glijbaan in een groene omgeving. Het groen ontneemt de kinderen het zich top de buitenwereld waardoor ze veel minder prikkels ervaren. Dit heeft een positief effect op het spel van de kinderen.

 

Ontwerpen natuurlijk spelen

Wanneer er een plaats wordt aangelegd waar kinderen natuurlijk kunnen spelen moet men dit natuurlijk eerst ontwerpen. Dit is altijd de eerste stap die men neemt voordat er ook fysiek iets ontstaat tussen het groen. Bij het ontwikkelen van een speelplaats in de natuur wordt veel gekeken naar hoe kinderen hun eigen spel kunnen vormgeven. Hierdoor worden bijvoorbeeld wilgentenen en boomstammen zo geplaatst dat kinderen deze actief kunnen gebruiken. Het is bekend dat kinderen in veel gevallen graag klimmen. Op een natuurlijke speelplaats kunnen ze dit naar hartenlust doen.

Ontdekkingsreis

De speelplaatsen zo ontworpen dat kinderen ook worden zo gestimuleerd om zo de natuur verder te ontdekken. Zo is een natuurlijk spelen ook heel goed voor de mate waarin toekomstige generaties milieubewust zijn. Wanneer onze kinderen ontdekken hoe mooi de natuur is zullen ze ook meer oog hebben voor het behoud van dit kostbare bezit. Want wanneer we de natuur eenmaal kwijt zijn zal het heel lang duren voordat dit weer is terug ontwikkelt. Door de nieuwe generatie oog te geven over hoe belangrijk en leuk de natuur is borgen we de toekomst van al het groen in onze omgeving. Daarbij houden we de kinderen tijdens vakanties ook nog eens lekker bezig. Wat natuurlijk altijd handig is.

Deel je artikel!

Share to Google Plus