Uit de laatste cijfers blijkt dat er in de tweede helft van 2013 een daling in het aantal plofkraken is bij de banken in Nederland. Het is wellicht niet helemaal duidelijk wat dit zijn en daarom lichten we dit eerst verder toe. In geval van een plofkraak wordt een geldautomaat tot ontploffing gebracht of zo zwaar beschadigd dat bankbiljetten buit gemaakt kunnen worden.

Er zijn verschillende tactieken hoe de criminelen het geld kunnen meenemen. Ze laten bijvoorbeeld gas in de geldautomaat lopen nadat de openingen met rubber zijn dichtgemaakt zodat het gas niet kan wegstromen. Daarnaast worden de apparaten ook met een auto geramd die daarna in brand wordt gestoken om de pakkans te verkleinen.

De werkwijze kan daarom ook iets vertellen over de ervaring die een crimineel heeft. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een amateur of een professional. De amateurs brengen vaak wel enorme schade aan maar krijgen vervolgens geen toegang tot de kluis van de geldautomaat. Helaas kan goede inbraakbeveiliging de plofkraak niet voorkomen.

Sterke daling
Wel kunnen de banken maatregelen nemen die het zullen vermoeilijken om de biljetten buit te maken. De NVB erkent dan ook dat intensieve samenwerking met de politie ervoor heeft gezorgd dat er tientallen arrestaties hebben plaatsgevonden. Daarnaast investeren banken tientallen miljoenen in maatregelen zodat de pakkans groter wordt en er minder plofkraken slagen.

In vergelijking met de eerste helft van 2013 waren er de laatste twee kwartalen 60 procent minder plofkraken gepleegd. Het totaal aantal kwam uit op 129, twee meer dan in 2012.

Deel je artikel!

Share to Google Plus