Wist u dat als u de weg op gaat met een aanhanger, trailer of caravan die net een heel klein beetje zwaarder is dan wettelijk is vastgesteld in Nederland en u veroorzaakt een ongeluk of u rijdt schade, dat u daar niet verzekerd voor bent? Nee? Dan zou ik zeker door blijven lezen. Tot de jaren 20 kreeg elke automobilist die zijn rijbewijs haalde automatisch zijn E achter de B, beter bekend als het rijbewijs aanhanger. Tegenwoordig is dit niet meer het geval. Er gebeurde zo ontzettend veel ongelukken met aanhangwagens en bestuurders die het trailer rijbewijs cadeau hadden gekregen, dat de regering heeft besloten om een rijbewijs speciaal voor het trekken van aanhangers in te voeren. Mensen die het E achter het B deel al hadden ontvanger bleven eigenaar van het E rijbewijs. Maar vanaf heden zou een ieder die een aanhangwagen wil trekken eerst zijn rijbewijs halen.

 

Uitzonderingen rondom rijbewijs aanhanger

In sommige gevallen is het toch toegestaan om een aanhanger te trekken met je auto. Dit geld in de meeste gevallen voor kleine en lichte aanhangers. Er zijn een paar regels die in Nederland gelden rondom het trekken van een aanhanger:

  • Als de aanhanger lichter dan 750 kilo weegt dan mag deze gewoon getrokken worden;
  • Een aanhanger die zwaarder weegt dan 750 kilo mag in sommige gevallen toch getrokken worden. De combinatie van het gewicht van de auto, met het volledige gewicht van de aanhanger mag nooit meer dan 3500 kilo zijn. Maar dan moet het maximale toegestane totale gewicht van de aanhanger wel lichter zijn dan het maximale trekgewicht van de auto.
  • De toegestane maximum massa van de aanhanger mag ook nooit meer wegen dan het ledige massa van de auto dit de aanhanger trekt.

Deel je artikel!

Share to Google Plus