Ben je een hobby- of kunstschilder? Dan kan een schildersezel vaak goed van pas komen. Een ezel is een soort van standaard waarop je het schildersdoek kunt plaatsen. Hierdoor is het mogelijk om staand een schilderij te maken. Echter zijn schildersezels prijzig in de aanschaf, waardoor veel schilders de voorkeur hebben voor het zelf maken van zo’n standaard. Maar hoe pak je dat eigenlijk aan? Nou, in deze blog beschrijven we de stappen voor het maken van een schildersezel.

Benodigde materialen

Ten eerste is het belangrijk om over de juiste materialen te beschikken. In dit geval gaan we een driepootezel maken, omdat deze een eenvoudige structuur kenmerkt. Je hebt hiervoor namelijk het volgende nodig: 4 balken, 4 planken, schroeven, scharnieren en een klemstuk. Daarnaast heb je natuurlijk voor het monteren van de materialen gereedschap nodig, waaronder een schroevendraaien en een handzaag.

Schildersezel maken stappenplan

Hieronder zal in een opsomming de belangrijkste stappen worden beschreven met betrekking tot het maken van een ezel:

  1. Verticale balken zagen: om te beginnen gaan we twee balken op dezelfde lengte zagen. Hierbij is het belangrijk om naar de grote van het schildersdoek te kijken. Deze bepaald namelijk hoe lang de balken moeten zijn.
  2. Horizontale balken zagen: wanneer je de twee verticale balken op maat hebt gezaagd is het tijd voor de horizontale balken. Met behulp van deze balken ga je het geheel tot een soort van standaard monteren. Daarnaast creëer je als het ware een soort van driehoek. Hierbij is het belangrijk dat het balkje bovenaan de ezel korter is dan diegene welke onderaan de ezel wordt bevestigd.
  3. Steunpoot bevestigen: met alleen een standaard in de vorm van een driehoek ben je er nog niet. Deze blijft natuurlijk niet recht overeind staan. Hiervoor is het belangrijk om aan de achterkant van de ezel een steunpoot te bevestigen. Dit doe je met behulp van een scharnier, zodat je de steunpoot in diverse posities kunt neerzetten.
  4. Steun vak: tenslotte maak je aan de voorkant van de schildersezel een soort van steun vak voor het schildersdoek. Dit kan een klein balkje zijn, welke het doek ondersteund.

Deel je artikel!

Share to Google Plus