Ze worden ook wel steelstringgitaren genoemd, de western gitaren. Hun belangrijkste kenmerk is namelijk dat ze stalen snaren hebben. Ze hebben sprankelende hoge tonen. Een goede western gitaar wordt meestal gemaakt van pallisander- of esdoornhout. De goedkopere varianten bestaan vaak uit mahonie of nyatoh. Aan de achterzijde bestaat de gitaar uit twee of drie delen. Bij goedkopere modellen is dit gedeelte gemaakt van triplex. Dit is gemakkelijker te bewerken, maar de resonantie van deze modellen is minder gebalanceerd.

Western gitaar modellen

Western gitaren bestaan in veel soorten en maten. Er wordt geëxperimenteerd met vorm, constructie en materiaal. Daardoor ontstaat een enorme verscheidenheid aan instrumenten. Als beginner weet je daardoor niet meer welke gitaar je moet kiezen. De drie belangrijkste basismodellen zijn de dreadnought, de triple-0 en de jumbo.

  • De dreadnought geeft een harder en krachtiger geluid, omdat de klankkast groter is. Ze zijn vernoemd naar het Britse slagschip HMS Dreadnought, dat in 1906 een nieuw type krachtige slagschepen op de markt bracht. De eerste versie van de dreadnought werd in 1916 gemaakt.
  • De triple-0 lijkt op zijn kleine broertje, de double-0, die weer afgeleidt is van de klassieke gitaar. De triple-0 is breder en dieper dan de double-0. Meestal heeft de triple-0 een wat ronde achterkant, zodat de gitaar luider klinkt. De toon is gebalanceerd, met veel volume en een groot klankbereik.
  • De Jumbo is weer het grotere broertje van de triple-0. In de jaren negentig waren deze jongens erg populair vanwege hun volume en grote klankbereik. Door de grote klankkast is deze gitaar wat lastiger zittend te bespelen. Staand is het natuurlijk geen probleem.

Veelzijdige gitaar

De westerngitaar is van veel markten thuis. Je kan er country, nashville, maar ook je favoriete popliedjes op spelen. Als singer-songwriter kan je hier ook al je melodieën uit tevoorschijn toveren. Of je nou liever tokkelt of akkoorden strumt, een western gitaar brengt het geluid precies zoals je het hebben wilt.

Deel je artikel!

Share to Google Plus