Magneetboormachine voor constructiewerkzaamheden

Een magneetboormachine en een kernboormachine worden gebruikt in de staalbouw en bij constructiewerkzaamheden om te boren en te tappen. Schroefdraad tappen of boren in staal en RVS vergt een specifieke boor en machine. Een magneetboormachine kan zowel horizontaal als verticaal gebruikt worden, ook ondersteboven. Door de krachtige magneet is het mogelijk om met je handen vrij te werken, door de magneetboormachine met de magneet op staal vast te zetten. Dat maakt een magneetboormachine een zeer specialistisch stuk gereedschap en een must have in de metaalbewerking.

Kracht, vermogen en mogelijkheden

Als je een magneetboormachine zoekt, zijn er verschillende kengetallen die uitdrukken hoe krachtig de machine is: het voltage en wattage van een machine, koppel uitgedrukt in newtonmeter, de kracht van de magneet en het toerental. Daarnaast is er iets te zeggen over de capaciteit in millimeters van de kernboor, de spiraalboor en de mogelijkheid tot verzinken. Sommige magneetboormachines kunnen zelfs draaien, terwijl de magneet op zijn plek blijft. Deze krachtige machine is er zelfs met een accu als stroomvoorziening.

Kernboren en spiraalboren

Voor het werken met een magneetboormachine heb je een set kernboren of spiraalboren nodig. Met kernboren boor je snel kleine, grote en/of eventueel diepe gaten in staal. Kernboren en spiraalboren zijn verkrijgbaar met verschillende aansluitingen. Indien je een magneetboormachine aanschaft doe je er goed aan om direct de juiste kernboren aan te schaffen, zodat je niet misgrijpt.

Daarnaast zijn de boren van verschillende (harde) metalen gemaakt. De aanwijzing HSS die je tegen zult komen staat voor High Speed Steel. Omdat een boor harder moet zijn dan het staal waarin wordt geboord, is er vaak een ander materiaal toegevoegd, zoals cobalt. Er zijn ook kernboren gemaakt van industrieel diamant. Voor elke klus een boor dus.

Bron: Gereedschapcentrum.nl

Deel je artikel!

Share to Google Plus