We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Tijdens of na een regenbui en dan die vreselijk gladde bruggetjes. Meestal zijn ze van hout en dat is nou net wat ze zo glad maakt. Hout kan van zichzelf al vrij glad zijn, maar door een flinke regenbui kan het soms alleen maar verergeren. Als monteur van deze bruggen is het belangrijk dat je het zo veilig mogelijk wilt. Ook dat er geen ongelukken gebeuren. Een goede oplossing om het gevaar tegen te gaan zijn de zogenaamde gripstrip.

Wat zijn gripstrip en hoe bevorderen ze de veiligheid
Deze strips worden gemaakt van kunststof of van een restmateriaal. Hiervan worden als het waren strips gemaakt in de een zwaluwprofiel. Vervolgens kunnen ze op planken gemonteerd worden waar ook al groeven in zitten om het water af te voeren. Deze gegroefde planken met de strips er op worden voornamelijk veel gebruikt bij de constructie van bruggen. Deze zijn vaak terug te vinden in nieuwbouw wijken en parken. De strips worden op tien centimeter van elkaar verwijderd. Door deze manier van monteren wordt de veiligheid verbeterd doordat de bruggen niet meer zo glad zijn. Daarnaast kunnen de strips ook los verkocht worden. Hierdoor wordt de mogelijkheid gecreëerd om de strips op bestaande constructies te monteren.

Gripstrips en de pre-fab planken zijn van duurzaam hout
Al het hout dat door de importeur wordt aangeschaft, is afkomstig uit een duurzaam proces. Om dit te bewijzen, heeft het hout ook een certificaat van een toeziende instantie. Een bekende instantie is het FSC. Zij zien er op toe dat alleen de juiste bomen worden gekapt, en niet de onnodige. Op deze manier word de ontbossing van de planeet, stukje bij beetje geremd. Ook wordt er rekening gehouden met de lokale bevolking en wordt deze gerespecteerd. Hout krijgt dan ook alleen een keurmerk wanneer het door de FSC is goedgekeurd.

Deel je artikel!

Share to Google Plus