Er zijn erg veel beroepen waar je keer op keer weer geconfronteerd wordt met gevaren. De brandweer, de politie, in de bouw etc., allemaal beroepen waar veel gevaren bij spelen. Het belangrijkste is dat je er altijd bewust van bent dat het gevaar ieder moment toe kan slaan.

Een goed voorbeeld is een bouwwerker die zijn veiligheidsbril vergeten is en toch even een stuk muur weghakt. Vervolgens vliegt er een scherp stukje steen in zijn oog, waarna hij aan dit oog blijvend letsel heeft opgelopen en waarschijnlijk blind wordt.

Een duidelijk geval waarin het gevaar zwaar onderschat wordt. Vaak gaat het in het begin altijd goed en is er met henzelf nooit iets gebeurd, tot er dan eindelijk wel iets gebeurt.

In Nederland gebeurt er iedere 32 seconden en bedrijfsongeval. Gelukkig zijn deze wel vaak kleinschalig.

Oefening baart kunst

Een tip is het volgen van een BHV cursus of een EHBO cursus, waarna je zo veel mogelijk moet oefenen en het initiatief moet nemen. Door bijvoorbeeld een geacteerd ongeluk kun je al veel leren. Als je kennis hebt over een bepaalde situatie, dan zal dit de volgende keer gemakkelijker verlopen. Wanneer je iets niet kent, val je vaak terug op het tekort aan ervaring. Als je iets al vaker hebt gedaan, dan val je vaak terug op de vorige keer toen het goed ging. Je bent je dan ook bewust van de dingen die toen minder goed gingen, zodat je hier deze keer beter op let. Wanneer het een standaard bezigheid wordt kan dit vaak veel levens redden.

Deel je artikel!

Share to Google Plus