eHealth, ook wel bekend als telehealth, telegeneeskunde en telemedicine. eHealth houdt in dat je toepassingen van informatie en communicatie toepast bij de gezondheidzorg.

Dit zorgt natuurlijk wel voor veel verandering in het gezondheidzorg. Zo kan je het personeel rustiger laten werken en komt er minder druk op het personeel af. Het wordt makkelijker om de betrokken partijen van de juiste informatie te voorzien. Door het gebruik van internet scheelt dit tijd. Maar daarnaast is het hebben van de juiste informatie van groot belang.

Er zijn er ook negatieve kanten aan de inzet van ehealth. Omdat er veel gebruik wordt gemaakt van het internet staan gevoelige gegevens online. Er bestaat altijd een risico dat hackers deze systemen proberen binnen te komen. Maar ook intern is de beveiliging belangrijk. Alleen de juiste personen zouden toegang moeten hebben tot gevoelige persoonlijke informatie van patiënten. Ook het gebrek aan echt contact, of oogcontact, met de patient wordt als nadeel beschouwd. Non verbale communicatie is een belangrijke vorm van communicatie die bij vele vormen van ehealth verloren gaat.

Er zijn verschillende toepassingen op het gebied van eHealth, zoals telemonitoring. Dit houdt in dat je op een afstand toezicht houd op het patiënt die niet op dat moment op dezelfde locatie is. Zo kan een zorgverlener dus snel en makkelijk in contact staat met een patiënt. Ook kan je gebruik maken van telecoaching. Dit houd in dat je patiënt begeleid op afstand. Ook teleconsultatie is een manier van eHealth, zo kan je een zorg verlener op afstand raadplegen. Tot slot bestaat er de term telediagnose. Dit is een diagnose op afstand. Deze techniek word al veel gebruikt in ruige gebieden waar het patiënt niet zo snel bereikbaar is. je kan ook via en teleradiologie de resultaten verzenden naar een iemand in het gezondheidzorg.

Als wij verder in de toekomst kijken, kan er ook gebruik worden gemaakt van telechirurgie. Dit houd in dat een chirurg op afstand robots aanwijzingen geven wat zij met het patiënt moet doen. Dit is nog volledig in ontwikkeling maar ze zijn er wel al mee bezig in het eHealth wereld.

 

Deel je artikel!

Share to Google Plus