Veel mensen die uit de Midden-Oosten komen kennen het wel. Biryani is een Iraanse gerecht.

Het is een soort rijst. Dit wordt in alleen in Iran gegeten. De buurtlanden van Iran kennen het ook. Het is speciaal, omdat het een aparte smaak heeft. Dit komt door de kruiden en de manier waarop dit gemaakt wordt. Het is een gerecht die niet in Europa bekend is. Het is ook bijna nergens te bestellen. Er zijn maar paar restaurants in Nederland die het hebben. 

Het gerecht

Het gerecht is door de jaren een beetje veranderd. De combinatie met het vlees is anders geworden. Dit komt meestal doordat mensen bijvoorbeeld geen kip willen. Het gerecht is voornamelijk bekend doordat het gereserveerd wordt tijdens de bijzondere dagen. Dit kan tijdens de Ramadan zijn of tijdens bruiloften. De voorbereiding van het gerecht kost meestal heel veel tijd. Dit is meestal 1 uur. Het bereiden kost daarnaast ook 1 en half uur. Daarom wordt het meestal ook gemaakt tijdens speciale momenten.

 

Ingrediënten

De ingrediënten kan je bij Biryani een beetje aanpassen naar je voorkeuren. Dit kan het vlees zijn, maar ook het soort rijst. Daarnaast kan je bepaalde dingen zoals bepaalde kruiden weglaten.

–          Basmati rijst

–          Bosje fijngehakte koriander

–          In ringen gesneden ui (2 uien)

–          Bouillonblokjes (2 stuks)

–          Koriander (1 theelepel)

–          Kaneel (1 theelepel)

–          Kruidnagel (Halve theelepel)

–          Komijn (1 theelepel)

–          Nootmuskaat (1 theelepel)

–          Gember (1 theelepel)

–          Laurierblaadjes ( 2 stuks)

–          Zout

–          Rozijnen (1 handje vol)

 

Bereiding

Je begint met het verhit van olie in een pan. Hierbij voeg je bouillonblokjes en kruiden toe. Vervolgens voeg je wat rijst toe. Dit moet om de zoveel minuten geroerd worden. Vervolgens voeg je water toe. Dit moet 3 koppen water zijn. Je kan daarna ook de koriander, het zout en rozijnen bijvoegen. Dit laat je aan de kook komen. Na een paar minuten zet je het vuur heel zacht, zodat de rijst kan drogen. De rijst doe je vervolgens op een bord. Je moet ondertussen de uien bakken. Dit moet apart gebeuren. Dit kan je vervolgens op de rijst zetten. Het bereiden van vlees gebeurd ook apart. Dit gaat naar keuze.

Deel je artikel!

Share to Google Plus