Wanneer familie of andere naasten (tijdelijk) zorg behoeven, zijn enkele aanpassingen in huis nodig voor hun veiligheid en comfort. Een in hoogte verstelbaar bed is hier een voorbeeld van. Met een afstandsbediening kan dit bed worden verhoogd of verlaagd, maar het is ook mogelijk om slechts een deel van het bed te verhogen of verlagen. Een hoog laag bed, ook wel zorgbed genoemd, is niet alleen veilig en comfortabel, maar het komt ook de gezondheid van iemand die thuiszorg nodig heeft ten goede. Bovendien maakt dit bed het werk van een verzorgende eenvoudiger.

Voordelen van hoog laag bed voor verzorgde

Wanneer je lange tijd in bed moet verblijven, dan raakt je huid beklemd tussen het bed en je eigen botten. Dit kan leiden tot pijnlijke doorligplekken. Met een hoog laag bed wordt dit voorkomen. Het bed kan dan namelijk eenvoudig worden versteld, zodat de druk van het bed naar een ander lichaamsdeel wordt verplaatst. Daarnaast kan het bed worden afgesteld voor een ideale lichaamshouding. Dit verbetert met name de bloedsomloop. Bovendien is een hoog laag bed behulpzaam om veilig uit bed te komen. Zo kan een deel van het bed worden verhoogd, zodat iemand wordt ondersteund om van een lig- naar een zitpositie te gaan. Al zittend, kan dan eenvoudig uit bed worden gestapt. Met name bij heup- en knieproblemen is dit een groot voordeel. Een hoog laag bed met een bedhek heeft als bijkomend voordeel dat wordt voorkomen dat iemand uit bed valt. Voorts biedt het hek ondersteuning bij bijvoorbeeld uit bed stappen.

Voordelen van hoog laag bed voor verzorgende

Iemand verzorgen is fysiek inspannend. Een veelgehoorde klacht is rugpijn doordat veel over het bed moet worden gebogen. Met een hoog laag bed daarentegen is het mogelijk om simpelweg het bed te verhogen, zodat bukken niet meer nodig is. Ook schoonmaakwerk onder het bed is met een hoog laag bed aanzienlijk eenvoudiger.

Deel je artikel!

Share to Google Plus