Kinderen krijgen tegenwoordig al vroeg te maken met media zoals het kijken van een serie of het spelen van een spelletje op de iPad. Het gaat echter ten koste van de ontwikkeling want ze spelen minder buiten en krijgen hierdoor ook minder beweging. Kinderen in Nederland worden steeds dikker, mede doordat ze geen gezonde leefstijl hebben.

Om het meer bewegen en sporten te stimuleren, is de overheid het project gezonde school gestart. Er blijkt veel interesse te zijn want de aanmeldingen van scholen stromen binnen en het zijn er meer dan verwacht. Om in 2014 en 2015 aan de vraag te kunnen voldoen, hebben de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap twee miljoen euro extra ter beschikking gesteld.

Als een school extra ondersteuning wil voor sport, bewegen en gezonde leefstijl kunnen zij zich inschrijven en ontvangen ze daar extra geld voor. Dit budget mag relatief vrij besteed worden. Opties zijn bijvoorbeeld de aandacht voor een gezonde traktatie of de inrichting van een schoolplein. Zolang het er maar voor zorgt dat er gezonder geleefd of meer gesport of bewogen wordt.

Voorheen kwam er bijna alleen geld vrij voor initiatieven zoals een typecursus of het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs. Nu mag een school zelfs advies op maat aanvragen van een adviseur en worden er extra uren hulp ter beschikking gesteld. Natuurlijk is het wel een vereiste dat het met sport, bewegen of een gezonde leefstijl van doen heeft.

Deel je artikel!

Share to Google Plus