Eén van de favoriete bezigheden van kinderen is tv kijken. Dit neemt wel gezondheidsgevaren met zich mee, blijkt uit onderzoek. Kinderen die dagelijks meer dan twee uur tv kijken zijn dikker dan hun leeftijdgenoten die minder tv kijken. Dit blijkt uit een onderzoek van het VUmc (VU university medical center), AMC (Academisch Medisch Centrum) en GGD uit Amsterdam (Gemeentelijke gezondheidsdienst). Zij deden onderzoek onder ongeveer tweeduizend kinderen van 5 en 6 jaar oud.

Dikkere buik

Op basis van gegevens uit de ABCD-studie (Amsterdam Born Children and their Development-studie), een langlopend onderzoek onder 8000 kinderen, stelden de onderzoekers vast dat kinderen die veel voor de tv hangen een grotere buikomvang hebben. Zo wijzen verschillende onderzoeken uit dat tv kijken erg slecht is voor kinderen.

Hart- en vaatziekten

Meer vet hangt ook automatisch samen met een grotere kans op diabetes en hart- en vaatziekten. Het is echter nog niet vastgesteld of dat ook voor deze kinderen geldt. Volgens Hoogleraar Mai Chin A Paw van het VUmc zijn deze kinderen nog jong en ontwikkelen tot nu toe nog geen ongunstige bloedwaarden die tot hart- en vaatziekten of diabetes lijden. Wel worden de kinderen nauwlettend in de gaten gehouden of zij op latere leeftijd deze bloedvaten wel ontwikkelen.

Andere activiteiten

Wel hebben de onderzoekers een duidelijk advies voor ouders: haal de kinderen achter de televisie vandaan en laat ze lekker buiten spelen. Hier bewegen de kinderen veel meer en dit is gezonder. Mocht het weer niet mee zitten dan is het ook veel beter om de kinderen binnen puzzels te laten doen of om hen kinderboeken te laten lezen, punt. Dit stimuleert nog de geest. Bij tv kijken wordt namelijk een hele lage hersenactiviteit gemeten. Dit geldt ook voor computerspelletjes en videogames. Het is verstandig om samen met je kind een maximale tijd af te spreken die ze per dag mogen besteden aan tv kijken of videogames.

Deel je artikel!

Share to Google Plus