Hoe weet je of het ernstig is als je kind van de fiets of van de trap is gevallen?

Stel je bijvoorbeeld voor dat je kind hard valt tijdens het rennen, of van de trap valt. Dan schrikt niet alleen het kind heel erg, maar de ouder ook. De meeste ongelukken gebeuren als kind net leert kruipen, lopen of zelfs fietsen. Dan wil je wel graag weten of het om een ernstig geval gaat, wat in veel gevallen wel meevalt, maar bij twijfel is het goed om te weten waar je op moet letten. Vaak kun je al snel zien hoe ernstig de situatie daadwerkelijk is. Aan de hand van deze checklist kun je dat gemakkelijk controleren en weet je precies welke vorm van EHBO aan kinderen je toe moet passen.

Moet het kind huilen?

Als het kind niet direct in huilen uitbarst na een harde val, is de kans groot dat het bewusteloos is en een hersenschudding heeft opgelopen. Het kind weet dan niet wat er is gebeurd, heeft hoofdpijn en kan soms zelfs braken.

Is er sprake van een bloeding?

Wanneer je kind een harde val maakt en er bloed uit de neus komt, is er waarschijnlijk geen sprake van een bloedneus maar maar een schedelbasisfractuur of hersenletsel. Laat het kind niet zijn neus snuiten en licht meteen de professionele hulpdiensten in. Bij een schedelbasisfractuur kan er behalve bloed uit oren en de mond komen. Soms zijn er ook blauwe plekken rond de ogen en achter de oren zichtbaar en kunnen er uitvalverschijnselen zijn, waarbij de ogen en de motoriek tijdelijk aangetast wordt.

Heeft het kind pijn?

Heeft je kind veel pijn en is er sprake van een zwelling of een bloeduitstorting? Dan is er waarschijnlijk sprake van een kneuzing.

Koel de plek ongeveer 10 tot 15 minuten met koud water en blijft bij het kind. Het kind kan namelijk flauwvallen door de combinatie van kou en pijn. Ga vervolgens altijd naar de huisarts.

Deel je artikel!

Share to Google Plus