Er bestaan strenge en minder strenge vetbewuste diëten .Je zou ze in de volgende categorieën kunnen indelen.

 

Strenge en gemiddelde vetarme diëten worden in hoofdstuk 6 besproken alles wat je wilt weten over een dieet waarbij je onbeperkt vet mag eten, vind je in hoofdstuk 7.1k geef hier echter een korte samenvatting, zodat je een werkbaar vetbewust dieet kunt opstellen zonder dat je steeds heen en terug hoeft te bladeren. Eerst: streng vetarme diëten.

Streng vetarme diëten

Met uitzondering van cholesterol (dat geen calorieën bevat en dus geen energie levert) zijn vetten energierijke voedingsstoffen die per gram twee keer zoveel energie (calorieën) bevatten als koolhydraten en eiwitten. Een gram koolhydraten of eiwitten bevat vier kilocalorieën; een gram vet bevat negen kilocalorieën. Een eenvoudig rekensommetje, negen gedeeld door vier, laat zien dat je iets meer dan twee porties koolhydraatrijk of eiwitrijk voedsel kan eten om hetzelfde aantal calorieën binnen te krijgen als bij een even grote portie vetten (dus bijvoorbeeld honderd gram tegenover vijftig gram).

Als calorieën beperken de makkelijkste manier is om af te vallen, is minder vetten eten de makkelijkste manier om minder calorieën binnen te krijgen. Streng vetarme diëten zoals het Pritikindieet of het Ornishdieet (zie hoofdstuk 7) of een vegetarisch dieet (veel plantaardige voedingsmiddelen, geen dierlijke voedingsmiddelen) kunnen je vetopname verlagen tot ongeveer tien procent van je dagelijkse hoeveelheid calorieën.

Gemiddeld vetarme diëten

Veel experts denken dat een streng vetarm dieet erg snel gaat vervelen, omdat het dieet te beperkt is om lang vol te houden. Zij pleiten dus voor een gemiddeld vetarm dieet, zoals door bijna alle goede voedingsinstanties wordt voorgesteld. Een gemiddeld vetarm dieet bevat maximaal dertig procent van de dagelijks toegestane calorieën aan vetten. Er wordt ook rekening gehouden met goede en slechte vetten, zoals onverzadigde vetten (goed) versus verzadigde vetten (slecht). Volgens de richtlijnen mag niet meer dan tien procent van je dagelijkse calorieën afkomstig zijn van adervertoppende verzadigde vetten (die. ti, ti In. ,t et, et e. gedeelte sas de eerder dertig put s ent. geen exti., hoes e, lilt itl Als je gewoonlijk ongeveer MI00 kilocalorfren liet dag gebruikt, hete. kent dit advies dat je

  • 6(t.) of minder kilisalorieen int set haalt t .11 m \” ), 2 (Ko) kalot alorieen Ns) kilo, fii+ii m,
  • 200 el minder kilo, aloneen uit verzadigd et haalt 2 04 M.t kt 10, alorieen 2(mi kil, ineen i

 

Diëten waarbij je onbeperkt tiet mag eten

Bij dit type dieet, dat meestal wordt aangeduid als koolhydraatarm en eiwitrijk luidt het motto \’Maak je niet druk om vet! Eet zoveel je wilt!\’ Voor de nadelen van dei, aanpak verwijs ik je. Wat je voor nu moet weten is dat mensen die enthousiast zijn over en dieet waarbij ie onbeperkt vet mag eten, zeggen dat me el door afvalt omdat je door vet eten sneller sol of verzadigd bent. Omdat vet langzamer verteert dan koolhydraten en eiwitten heb je langer een verzadigd ge voel. Wat inhoudt dat je minder eet, minder vaak eet… nou ja… je snapt het wel. lk zal je hier niet nogmaals I net de details vervelen (zoals ik al zei. in hoofdstuk 7 lees fe hier ;neer over)

 

Een dagelijks eetoverzicht maken

En nu aan de slag! In plaats van alleen maar feiten te lezen en theorieën te leren, ga je de zoden aan de dijk zetten. Eerst moet je kiezen welk dieet je streng vetarm. gemiddeld vetarm of met een onbeperkte hoeveelheid vetten Kies je echter voor het laatste dieet, dan kim je dit gedeelte wel overslaan en doorbladeren naar het volgende hoofdstuk.

Ben je er nog\’ Dan is je volgende stap het afdrukken van een tabel die ie gaat gebruiken om te noteren hoeveel vet je gebruikt. Vervolgens druk je het overzie het af waarin je kunt zien welke voedingsmiddelen meer vet bevatten, En ten slotte. omdat alle voedingstabellen en etiketten de hoeveelheid vetten in grammen weergeven, moet je weten hoe je Krammen vet omrekent naar calorieën.

 

  • Kies de voedingsmiddelen die je van plan bent te gaan eten. Houd de volgende aanwijzingen over vet in gedachten wanneer je gaat kiezen welke voedingsmiddelen je gaat eten:
  • Fruit en groenten bevatten slechts sporen van vet, voornamelijk onverzadigd.
  • Granen bevatten kleine hoeveelheden vet. maximaal drie procent van hun totale gewicht.
  • Zuivelproducten variëren wat vet betreft. Room bevat veel vet. Gewone melk en kaas bevatten relatief veel vet. Magere melk en magere melkproducten bevatten weinig vet. Het meeste vet in zuivelproducten is verzadigd.
  • Vlees bevat relatief veel vet en de meeste vetten in vlees bestaan uit verzadigde vetzuren.
  • Gevogelte (kip en kalkoen) is redelijk vetarm, als )e het vel ervan tenminste niet eet.
  • Vis bevat relatief weinig vet en de vetten in vis bestaan vis namelijk int onverzadigde vetten zoals omega vetzuren;
  • Plantaardige oliën. boter en reuzel bevatten veel vet de meeste vetten in plantaardige (zijn onverzadigd. de meeste vetten in boter en reuzel zijn verzadigd.
  • onbewerkte voedingsmiddelen. zoals rake. groente en ingeblikte of ingevroren maaltijden bevatten over het algemeen meer vet dan onbewerkte granen, vlees. fruit en groenten In tabel $ 4 vind te een kort, maar representatief overzicht van de hoe veelheid vet die verschillende voedingsmiddelen bevatten lieve eer meer gedetailleerde informatie bijlage A waarin je de voedingswaarde vet 1 van meer dan 2, e i voedingsmiddelen vindt

Deel je artikel!

Share to Google Plus