Volgens experts eten mensen niet minder wanneer slecht, calorierijk voedsel in saaie en blanco papieren zakken worden gestopt. Deze manier van verpakken wordt ook wel ‘plain packaging’ genoemd.

Annual Australian Institute of Food Science Technology Convention

Saaie verpakkingen helpen niet tegen obesitas en er zouden andere maatregelen genomen moeten worden om die extra kilo’s van de Nederlandse bevolking tegen te gaan, menen de experts. Het idee van plain packaging werd genoemd op de Annual Australian institute of Food Science Technology Convention vorige week. Deze conventie in Australië werd alweer voor de 46e keer gehouden. De Australiërs zijn al sinds 2012 verplicht om sigaretten te verpakken in bruine, saaie verpakkingen in de hoop dat mensen de sigaretten laten staan. Hetzelfde wilden zij introduceren voor slechte voeding om mensen niet te verleiden dit voedsel te kopen. Toch werd dit gezien als niet ongepast en niet effectief.

Oerbehoefte

Onze hunkering naar eten stamt nog af van de jagers- en verzamelaars-tijd. Toen moesten wij jagen om aan eten te komen. Nu ligt alles al netjes verpakt in plastic of papieren zakken in de supermarkt en hoeven we weinig tot geen energie te verspillen aan het vinden van voedsel. Toch hebben we nog steeds de oerbehoefte om sommige macro- en micronutriënen te nuttigen, volgens Vic Cherikoff. De biologische reden dat we vaak te veel eten is dat we calorierijk voedsel eten dat nutriënarm is. Dit houdt in dat we veel te veel moeten eten om aan onze (onbewuste) behoefte aan nutriënten te voldoen.

Oplossing

De oplossing zou volgens Peter Schultz liggen in een gevarieerder aanbod in de supermarkten. Zij moeten consumenten eigenlijk overtuigen van de voordelen van een gevarieerd voedingspatroon. In Australië hebben ze de eerste stap al gezet bij de invoering van het gezondheidslabel ‘health stars’. Dit is ingevoerd om voedingsfabrikanten aan te zetten tot het produceren van gezondere en kwalitatievere voedingswaren.

Deel je artikel!

Share to Google Plus