Mede door de financiële crisis en de wildgroei aan hypotheekvormen, heeft de overheid besloten om de regels voor hypotheekleningen flink te veranderen. Dit heeft veel gevolgen voor de meeste Nederlanders die al langer geleden een hypotheek zijn aangegaan. Een hypotheekvorm die speciale aandacht nodig heeft, is de spaarhypotheek. Als je jouw bestaande spaarhypotheek wilt oversluiten, dan zijn er bepaalde regels waar je op moet letten. We leggen je hier uit waar je onder meer tegen aan kunt lopen.

Wat komt er kijken bij oversluiten spaarhypotheek?

Bij een beleggingshypotheek of (bank)spaarhypotheek is een kapitaalverzekering of spaarrekening fiscaal gekoppeld aan de hypotheekschuld. Wanneer je een hypotheek bij een andere hypotheekverstrekker afsluit, of je belegging- of spaarhypotheek omzet naar een bankspaarhypotheek, dan kunt je jouw opgebouwde vermogen onder voorwaarden belastingvrij meenemen naar een nieuwe kapitaalverzekering of spaarrekening. Als je een andere hypotheekvorm wilt nemen, dan kun je je renteaftrek behouden door te kiezen voor een hypotheek met een aflossingsvrij deel. Bij de meeste hypotheekverstrekkers mag dat deel overigens niet hoger zijn dan 50% van de marktwaarde van je woning. Let ook goed op de fiscale regels die gelden voor het laten stopzetten en uitkeren van je kapitaalverzekering.

Oversluiten van bankspaarhypotheek niet interessant

Heb je (al) een (bank)spaarhypotheek, dan heeft het in de regel geen zin om over te sluiten. Je profiteert weliswaar van een lagere hypotheekrente, maar dat moet weer gecompenseerd worden door een hogere inleg op je bankspaarrekening. Het gevolg is dat je bruto maandlasten gelijk blijven, terwijl je door de lagere hypotheekrente minder geld van de belastingdienst terug krijgt en vaak ook nog een boeterente voor het oversluiten zelf moet betalen.

Oversluiten van spaarhypotheek is specialistenwerk

Er moet bij het oversluiten van kapitaalverzekeringen gelet worden op speciale fiscale regels voor de afhandeling van een spaar- of beleggingspolis. Roep daarom voor een spaarhypotheek oversluiten de hulp in van een hypotheekspecialist.

Deel je artikel!

Share to Google Plus