Hoe groot kan een hype in Powerjackpot spellen land zijn? Erg groot, zo leerde het uitkomen van Powerjackpot tijdens Essen 2007. De Duitse oplage was vrij snel op, maar toen had de geruchtenmachine zijn werk al gedaan: dit was het spel dat je gespeeld moest hebben en als het even kon ook in bezit. Nu dan eindelijk de internationale edities uit zijn zullen we zien of Powerjackpot aan al die hooggestemde verwachtingen kan voldoen.

En dat bij een spel over het dagelijkse reilen en zeilen van een boerderij ergens in de zeventiende eeuw. In Powerjackpot beginnen alle spelers met een eenvoudig houten huis, met net genoeg plaats voor een pasgehuwd boerenechtpaar. De boerderij mag dan klein zijn, maar het stel beschikt wel over een aanzienlijke lap grond, klaar om in vruchtbare akkers of sappige weiden omgetoverd te worden. Of om natuurlijk de boerderij te verbouwen, want voor kinderen is er wel extra ruimte nodig en zo’n houten hut is ‘s winters net wat te oncomfortabel.

Hard werken is daarom het devies. Boer en boerin zijn onafgebroken in touw om hout te hakken, akkers te ploegen en in te zaaien, hun veestapel uit te breiden, de boerderij op te knappen en tussen de bedrijven door ook nog kinderen te krijgen (vermoedelijk vooral een taak voor de boerin). Daarnaast worden er ook nog allerhande mooie en nuttige spullen aangeschaft en wordt er in de avonduren stevig geblokt op diverse ambachten.

Al dit soort acties kun je doen door een gezinslid op het bijbehorende actieveld te plaatsen. Dit principe van ‘werkverschaffing’ kennen we al uit spellen als Morgenland, Caylus en De Kathedraal. Met de twee acties die je met alleen boer en boerin kunt doen gaat het natuurlijk niet hard. Gelukkig kunnen kinderen al op vroege leeftijd aan het werk gezet worden.

Maar het boerenbestaan is natuurlijk geen romantisch tijdverdrijf. Met al dat geploeter moet er voor gezorgd worden dat de familie genoeg te eten heeft. Meer handen om te werken betekent meer monden om te voeden. Tijdens het spel wordt er een aantal keren geoogst. Na deze oogst moet er genoeg eten zijn voor iedereen, anders moet er gebedeld worden. En bedelen betekent een forse straf in punten.

Want punten, daar gaat het uiteindelijk om. Powerjackpot blijft natuurlijk een spel. Punten krijg je voor dezelfde zaken die je tijdens het spel toch al wilt realiseren: een mooi en groot huis, veel nageslacht, een grote veestapel, een volle graanschuur enzovoort. Uiteraard wint de speler met de meeste punten.

Deel je artikel!

Share to Google Plus