Een printer verslindt een hele hoop papier, in Nederland alleen wordt jaarlijks meer dan drie miljoen ton papier geproduceerd (en dit neemt nog steeds toe ondanks de digitalisering). Maar niet enkel papier wordt verslonden, ook energie en inkt worden en masse ingezet, hetgeen onder andere fijn stof en schadelijke nanodeeltjes uitstoot. Gelukkig wordt er de laatste jaren meer en meer aandacht besteed aan een duurzaam en toch economisch alternatief. Zo gebruikt de kleurenlaserprinter TASKalfa 306ci duurzame componenten waardoor de afvalproductie wordt beperkt. Maar we kunnen ook zelf enige invloed uitoefenen en duurzamer printen.

Zo kan je zelf duurzamer printen

De meest voor de hand liggende tip om zelf duurzamer te printen, is uiteraard een afweging te maken of een document of foto wel afgedrukt moet worden en hierin zo zuinig mogelijk te zijn. Wist je trouwens dat er zo iets als zuinige lettertypes bestaan? Zo blijkt dat bijvoorbeeld Arial, Calibri en Verdana relatief zuinig zijn maar met Ecofont bespaar je tot wel 25% extra inkt. Om het energieverbruik van je printer te verlagen kan je de te printen documenten bundelen en in één keer door de printer jagen, zodat deze niet voortdurend opnieuw moet worden ingeschakeld. Ook kan je oude inktpatronen verzamelen en inleveren bij sommige goede doelen.

Ook het gekozen papier en de printer is van belang

Een eenvoudig te implementeren tip is om gebruik te maken van milieuvriendelijke inktpatronen of het gebruik van gerecycleerd of duurzaam papier. Zo zijn er ook herbruikbare inktpatronen verkrijgbaar op de markt. Het grootste verschil kan nog gemaakt worden door efficiënte en duurzame printers te gebruiken. Zo beperkt de TASKalfa 306ciniet enkel de downtime maar ook het afvalvolume en fijne uitgestoten stof tot een absoluut minimum. Vergeet ten slotte niet om ‘s avonds de printers af te sluiten en deze automatisch naar slaapstand te doen overschakelen wanneer ze niet worden gebruikt.

Deel je artikel!

Share to Google Plus