Is studeren aan een opleiding of cursus van bijvoorbeeld Fabius Opleidingen na je 50ste levensjaar de moeite nog wel waard? Met de jaren lijkt het namelijk steeds moeilijk te worden om feiten en begrippen te onthouden. Studeren jongeren dan soms op een andere manier dan ouderen? Zo ja, wat moet ik hieraan doen?

Harder werken

Als 50-plusser is studeren wel degelijk een optie. Het is echter wel zo dat dit na je 50ste meer energie kost dan als jongere. Het kost meer motivatie en discipline. Niet enkel het starten, maar ook het volhouden kost inspanning. Motivatie en discipline zijn belangrijke competenties om voldoende tijd te maken voor een studie.

Het nieuwe studeren

Wanneer je denkt aan studeren, denk je vooral aan jongeren op het voortgezet onderwijs. Natuurlijk niet aan mensen die op hun 50ste nog nog lekker in de schoolbanken zitten. Veel dingen leren we niet op school, maar juist daarbuiten. We leren mensen kennen, kijken naar het journaal en ontdekken onszelf. We zijn dus aan het leren zonder dat we het doorhebben.

Informatie moeilijk te onthouden

Onze hersenen stellen ons een leven lang in staat om ons aan te passen aan nieuwe uitdagingen en situaties. Toch zijn er bij ieder brein bepaalde beperkingen. Eén van die beperkingen is dat het verwerken en onthouden van informatie met de jaren moeilijker wordt. Na je 50ste gaat dit vooral in zijn ontwikkeling. Dit betekent echter niet dat het niet langer mogelijk is. Het kost alleen iets meer moeite.

Je bent nooit te oud

Er zijn veel cursussen speciaal voor 50-plusser die veel succes boeken. Hierbij gaat het meestal om cursussen op een beperkte schaal. Dit zijn dus geen complete studies en opleidingen. Zelfs veel 65-plussers volgen nog graag een opleiding, dus dit moet toch wel een voorbeeld voor de 50-plussers zijn.

Deel je artikel!

Share to Google Plus