Volwassenen die in de bouw werkzaam zijn kunnen nog steeds opleidingen volgen die bouwgerelateerd zijn en die belangrijke kennis verschaffen. Er zijn onder andere verschillende veiligheidstrainingen die je kunt volgen om je werkzaamheden op een verantwoordelijke manier uit te voeren. VCA is zelfs verplicht op de meeste bouwterreinen. Er is ook VCA vol, deze heb je nodig als je een leidinggevende bent. Dit zijn allemaal competenties die je niet in een normale bouwopleiding leert.

  • VCA
  • Bedrijfshulpverlener
  • Keuring van arbeidsmiddelen, draagbaar klimmateriaal of elektrisch handgereedschap
  • Steigerinspecteur

VCA

Bij de VCA cursus leer je welke veiligheidseisen en voorschriften in acht genomen moeten worden bij uitvoering van de werkzaamheden. Hierbij wordt ingegaan op de arbeidsomstandighedenwet, voorkomen van risico’s, veiligheidswetgeving, persoonlijke beschermingsmiddelen en de invloed van de leidinggevende op de veiligheidssituatie.

Bedrijfshulpverlener

Als bedrijfshulpverlener ben je het eerste aanspreekpunt voor de hulpdiensten als deze ter plaatse komen bij calamiteiten. Als er een incident gebeurd zal je de eerste zijn die handelt en probeert om eventuele gewonden te helpen. Je leert tijdens de cursus levensreddende handelingen en werken met de AED in geval van reanimatie. Ook het blussen van een beginnende brand hoort bij de taken van de bedrijfshulpverlener.

Keuring van arbeidsmiddelen, draagbaar klimmateriaal of elektrisch handgereedschap

Na volgen van deze cursus ben je in voldoende deskundig om arbeidsmiddelen, klimmateriaal en elektrisch gereedschap te keuren. Je leert er de wet/ en regelgeving, de noodzaak van het keuren, normen en richtlijnen, keuringsklassen, efficiënt keuren en de risico’s van keuren.

 

Steigerinspecteur

Als steigerinspecteur beoordeel je steigerconstructies. Je kijkt of deze constructies nog veilig zijn met betrekking tot de functionaliteit. Bij de cursus steigerinspecteur leer je de wet- en regelgeving, welke soorten steigers en materialen er zijn, de afkeuringscriteria en werken met een inspectielijst. En één van de belangrijkste items, welke eisen mogen er aan de steigers gesteld worden.

Meer informatie

Benieuwd naar deze en andere mogelijkheden? Op de website van Bouwopleiding Zuid West is dit en meer te vinden. Hier kun je alles over deze en andere opleidingen vinden.

Deel je artikel!

Share to Google Plus